Commerciële Natatorium (Zwembad) Verlichtingsontwerpgids

De eerste opmerking die mensen maken als ze een binnenzwembad binnengaan is niet altijd “De verlichting is fantastisch!” Maar dat betekent niet dat de verlichting geen belangrijke factor is. Hoewel het een secundaire rol speelt in de functionaliteit van een zwembad, heeft het een grote invloed op de veiligheid, de functie en de esthetische aantrekkingskracht.

Het ontwerpen van binnenzwembadverlichting is complex vanwege de vele variabelen die erbij komen kijken. Het doel is om een naadloze integratie te creëren tussen natuurlijk en kunstmatig licht. De verlichting zorgt voor meer veiligheid en vult ook de architectuur en de inrichting aan.

In een openbare binnenfaciliteit hebben de badmeesters een goede verlichting nodig om de veiligheid te waarborgen. Veiligheid is de primaire zorg van ontwerpers die een lichtplan maken voor een natatorium. Het licht moet ook een positieve gebruikerservaring creëren.

Binnenzwembaden hebben verschillende toepassingen. Sommige worden gebruikt voor internationale en nationale wedstrijden. Andere worden gebruikt in gemeenschappelijke sportcomplexen. Een belangrijk punt om rekening mee te houden bij de keuze van de verlichting voor deze omgeving is dat deze zeer corrosief is.

Chemicaliën in het zwembad tasten in korte tijd de metalen oppervlakken van verlichtingsarmaturen aan. In een natatorium zijn armaturen met een lange levensduur en betrouwbaarheid nodig. Ze verlagen de servicekosten, het onderhoud van de verlichting en de geluidsoverlast.

Natatoria hebben unieke verlichtingsuitdagingen. Water reflecteert en breekt het licht. Dit maakt het voor jury’s en toeschouwers moeilijk om naar competitieve zwemevenementen te kijken. De verlichtingsuitdagingen van een natatorium kunnen worden opgelost door middel van LED-natatoriumverlichting.

 

Natatorium Hoogbouw
Natatoriumverlichting Uitdagingen en oplossingen

Goede binnenzwembadverlichtingssystemen moeten drie kwaliteiten hebben: veiligheid, weerstand en duurzaamheid. Natatoria vormen veel verlichtingsuitdagingen. Verlichtingsontwerpers moeten dus verschillende kenmerken onderzoeken voordat ze een verlichtingsarmatuur kiezen.

Ten eerste moeten ze het doel van het zwembad vaststellen. Sommige zwembaden zijn voor de vrije tijd, andere zijn voor wedstrijden. Het is ook belangrijk om bekend te zijn met de regels en voorschriften die gelden voor de verlichting in de omgeving. Ook de veiligheid van de zwemmers en het zwembadpersoneel moet worden aangepakt. Ten slotte moet de duurzaamheid en de weerstand van de LED-verlichting voldoen aan de gestelde regels.

Laten we het hebben over enkele van de uitdagingen van binnenzwembaden en de oplossingen die LED-verlichting biedt.

 

Plaats van het Natatorium
De verlichtingsniveaus in een binnenzwembad variëren meestal afhankelijk van de functie. Bevindt het zwembad zich in een hotel of een condominium? Wordt het alleen gebruikt voor recreatieve doeleinden of wordt het gebruikt voor zwemwedstrijden en zwemwedstrijden? Wordt het zwembad gebruikt voor verschillende activiteiten of voor televisiewedstrijden?

Sommige overdekte zwembaden dienen als oefenterrein voor sporters. Andere bieden onderdak aan duiklessen en zwembadactiviteiten zoals waterpolo. Het is essentieel om het eindgebruik van het zwembad te kennen alvorens de verlichtingsarmaturen te selecteren. De verschillende zwembadactiviteiten moeten voldoen aan specifieke verlichtingsnormen.

 

 

Natatorium Hoog Baai
Aanbevelingen voor Natatoriumverlichting

Concurrentie niveau Pool Pool Uniformiteit Deck Uniformiteit
Professionele (Klasse I) 75 voet kaarsen 1.7:1 max/min 50 voet kaarsen 2.5:1 max/min
Collegiale (Klasse II) 50 voet kaarsen 2.5:1 max/min 20 voet kaarsen 4:1 max/min
Tussenliggende (klasse III) 30 voet kaarsen 3:1 max/min 10 voet kaarsen 4:1 max/min
Recreatie (Klasse IV) 30 voet kaarsen 4:1 max/min 10 voet kaarsen 4:1 max/min

Natatorium Verlichtingsplan
Als de verlichting in een natatorium goed is, ziet en voelt de ruimte er anders uit. Zwembaden zijn er in verschillende uitvoeringen, maar de basisprincipes van de verlichting zijn nog steeds hetzelfde. Wanneer u deze basisprincipes van verlichtingsontwerp op de juiste manier krijgt, kunt u het perfecte verlichtingsplan voor een binnenzwembad maken.

Straalverspreiding
Ook wel bekend als de stralingshoek of de spreiding van het licht, stralingsverspreiding is de hoeveelheid ruimte die door een lichtbron wordt bestreken. Het is de hoek waarin het licht wordt verspreid. Naarmate het licht zich verspreidt en zich van een lichtbron verwijdert, wordt het minder intens. Elke lichtbron heeft een lichtspreiding, van een halogeenlamp tot een LED-lamp. De lichtbundel kan tot 4° smal zijn of tot 120° breed.

Het is erg belangrijk om de stralingshoek goed te krijgen, omdat deze de verlichting van het natatorium beïnvloedt. De kleur van het zwembad zal ook een belangrijk effect hebben op de verlichting. Als de kleur van het interieur donker is, kan het zijn dat u LED-verlichting met smallere stralingshoeken nodig hebt om ervoor te zorgen dat het zwembad goed verlicht is.

Dit komt omdat donkere kleuren het licht absorberen. Het kan ook zijn dat u meer verlichting moet gebruiken. Maar als de kleur van het interieur licht is, kunnen bredere stralingshoeken worden gebruikt omdat ze het licht gelijkmatig verdelen.

Olympic Size Zwembad – 50+ fc gemiddeld met verblindingsschild – 30 ft montagehoogte led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led led